fbpx
Bel ons
+32 (0)89 39 05 88
Gratis offerte

Blog

huis met solarwatt zonnepanelen glas-glas

Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie zonnepanelen?

De wereld van de zonnepanelen is er eentje die sterk evolueert. Omdat je de investering slechts één keer maakt voor tientallen jaren, ben je niet altijd mee en is het vooral niet makkelijk om de verschillen te begrijpen. Wat is het verschil tussen glas-glas en glas-folie bijvoorbeeld?

Vooraleer we de eigenschappen, de voor- en nadelen kunnen opsommen, is het toch beter dat je de technische kant een beetje begrijpt. Een zonnepaneel bestaat uit 5 lagen, maar het verschil zit hem in de laatste laag. Bij glas-glas zonnepanelen zijn de zonnecellen ingesloten tussen 2 lagen glas. Bij glas-folie zonnepanelen is de achterkant van kunststof. Deze laatste zijn vandaag de meest gangbare panelen in de markt, omdat ze makkelijker te produceren en dus ook goedkoper zijn. Beide types zonnepanelen doen wat ze moeten doen, maar toch is er een aanzienlijk verschil.

Voordelen en nadelen van glas-glas zonnepanelen

Hoger rendement en hogere opbrengst

Omdat men in het productieproces gebruik maakt van duurzamere materialen zijn glas-glas zonnepanelen minder vatbaar voor vocht, temperatuurschommelingen en mechanische spanningen. Ze slijten dus minder snel, waardoor je zelfs na 30 jaar nog een opbrengstgarantie van 87% hebt (Solarwatt). Bovendien zijn ze ook efficiënter in het opwekken van energie, tot zelfs 25%, en hebben ze een langere levensduur.

Bestand tegen extreme weersomstandigheden

Glas-glas zonnepanelen zijn resistenter tegen extreem weer zoals bijvoorbeeld stevige hagelbuien. Ze zijn ook brandveiliger omdat glas, in tegenstelling tot plastic, niet kan branden.  

Langere garantie

Omdat ze duurzamer zijn krijg je op deze panelen van de fabrikanten ook een lange garantie. Wij werken met Solarwatt: zij garanderen tot 30 jaar product- en servicegarantie en 30 jaar opbrengstgarantie.

Risico op microcracks nihil

Weinig tot geen risico op kleine haarscheurtjes in de zonnecellen van dit soort panelen. Het zijn deze microcracks die kunnen leiden tot een verminderde stroomproductie.

Tegenover al deze voordelen staan natuurlijk ook nadelen, zoals de prijs. In vergelijking met glas-folie zonnepanelen krijg je een duurzamere kwaliteit en daarvoor betaal je meer. Ook het keuzeaanbod op de markt is vandaag nog zeer laag. Ze zijn ook zwaarder dan glas-folie panelen, waardoor je ze alleen kan installeren op daken die ze kunnen dragen.

Voordelen en nadelen van glas-folie zonnepanelen

Huidige marktstandaard

Glas-folie zonnepanelen zijn nog altijd de meest verkochte en geïnstalleerde zonnepanelen op de markt. Het is een bewezen techniek die overal verkrijgbaar is.

Uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding

Dankzij het eenvoudigere productieproces zijn ze ook goedkoper. Tegenover een goeie basiskwaliteit staat dus een lagere prijs, waardoor dit type zonnepanelen financieel aantrekkelijk is voor méér mensen.

Het is dus zeker niet juist om de glas-folie zonnepanelen te degraderen op vlak van kwaliteit. De sector evolueert snel en er komen continu nieuwe types op de markt. De nadelen van glas-folie zonnepanelen:

  • Op 25 jaar tijd zakt de lineaire productieopbrengst van 100% naar 84,4% voor de Canadian Solar zonnepanelen die wij installeren (bij glas-glas van Solarwatt is dat van 100% naar 87% op 30 jaar tijd).
  • De zonnepanelen halen een iets minder hoog rendement dan de nieuwste generatie, maar ze zijn dan ook goedkoper.
  • Glas-folie zonnepanelen hebben een iets kortere levensduur.

Bij Solarnova laten we onze klanten graag de keuze. Wij zijn overtuigd van de kwaliteit van beide soorten panelen en uiteindelijk is het de klant die kiest in functie van duurzaamheid en budget. Nu je begrijpt wat de verschillen zijn, kan je dus de juiste keuze maken.