fbpx
Bel ons
+32 (0)89 39 05 88
Gratis offerte

Blog

favorcool airco

Uitkijken naar de zomerzon? Bereid je voor op de zomerhitte!

Zwoele zomeravonden, lekkere barbecues en ontspannende poolparty’s. Na een donkere winterperiode snakken we terug naar een beetje zon. En ook al denken we vandaag alleen maar aan het positieve, toch bereid je je beter ook voor op hoge temperaturen en zwoele slapeloze zomernachten. Want over enkele maanden zoeken we, wellicht weer tevergeefs, massaal naar ventilatoren en snel installeerbare airco’s.

De zomerse hitte omzetten in verkoeling …

Om je kantoor, bureau, woning of slaapkamer lekker comfortabel te houden tijdens de zomermaanden, is en blijft een airconditioning een goeie investering. De nieuwste generatie airco’s hebben een levensduur van minstens 15 tot 20 jaar en zijn niet de energieverslinders die het ooit zijn geweest. Maar het klopt, ze verbruiken nog altijd elektriciteit. Dat is waar zonnepanelen een rol spelen. Door zonnepanelen te laten installeren, wek je je eigen elektriciteit op die je kan gebruiken om je airco te laten functioneren. Je zonnepanelen halen hun maximale rendement in de zomer en wanneer gebruik je een airco… juist ja, in de zomer. Zonnepanelen en een airco vormen dus een perfecte match!

… en de winterse koude omzetten in warmte

Airco’s zijn lucht/lucht warmtepompen en daarvan weten we dat ze op een efficiënte manier warmte aan de lucht onttrekken. Die voeren ze af naar buiten. Hierdoor kan je in de zomer één of meerdere kamers of kantoorruimtes koelen. In de winter keer je het proces gewoon om: dan wordt er warmte, zelfs bij -15°C, uit de buitenlucht gehaald en naar binnen gebracht. Om die warmte te onttrekken en van binnen naar buiten (of omgekeerd) te transporteren heeft het koelmiddel nodig. En een beetje stroom! Met nadruk op “een beetje”. Want zelfs om te verwarmen haalt een airco een rendement dat tot 4 keer hoger is dan een klassieke aardgas condensatieketel:

  • Met 1 kWh elektriciteit wekt je airco 3 kWh warmte op bij een temperatuur rond het vriespunt. Is het – zoals nu in februari – een graad of 10 buiten, dan is dat meer.
  • Met 1 kWh aardgas wekt je condensatieketel 0,9 kWh warmte op. Oudere toestellen scoren zelfs minder.

Ruil 1 aardgasfactuur in voor een airco of warmtepomp

Met de huidige hoge energieprijzen is het rendement van een warmtepomp hoger dan een klassieke verwarmingsinstallatie. Zelfs zonder zonnepanelen. Maar mét zonnepanelen… koel en verwarm je voor 0 euro. Sowieso verdien je een zonnepaneleninstallatie al op enkele jaren terug. Elke dure kWh die je niet van het net moet halen is pure winst.

Kijken we naar het andere luik, dan betaalt een gemiddeld gezin in februari 2023 een jaarlijkse aardgasfactuur van ongeveer € 1.800. Voor die prijs heb je al een airco inclusief plaatsing. Dus in plaats van je energieleverancier € 1.800 te betalen, kan je dat budget beter investeren in dé verwarmingsbron van de toekomst. Eentje die ook koelt en je binnenklimaat 4 seizoen op het jaar optimaliseert.

Maak kennis met Solarnova’s grote zus Favor Cool

Koelen en verwarmen kan je vandaag met de Solarnova warmtepompen. Maar we introduceren je graag ook onze grote zus Favor Cool. Met 15 jaar ervaring, meer dan 5.000 airco-installaties per jaar in gans Vlaanderen, 15 installatieteams op de baan en vooral… een tevredenheidsscore van 4,9 sterren zijn we heel fier op onze big sis! Bij Favor Cool kan je terecht voor de lucht/lucht warmtepompen of airco’s die  we allemaal kennen.