fbpx
Bel ons
+32 (0)89 39 05 88
Gratis offerte

Blog

renovatiepremies

Nieuwe premies in 2023 voor groene investeringen

De lage energieprijzen die we kenden van vóór 2022 komen meer dan waarschijnlijk nooit meer terug. Kijken we vandaag naar de future energieprijzen, dat is de prijs die energieleveranciers vandaag moeten betalen voor de aankoop van energie in de toekomst, dan zullen we ook de komende jaren minstens het dubbele betalen voor onze elektriciteit en aardgas. En dat terwijl we meer en meer afhankelijk zijn van stroom.

Door die hoge energieprijzen is de terugverdientijd van investeringen in zonnepanelen, laadpalen, thuisbatterijen en warmtepompboilers ingekort. En ook in 2023 zijn er nog premies beschikbaar die een positieve impact hebben op je rendement. Maar je zal snel moeten zijn, want in de toekomst worden ze verder afgebouwd. Voor thuisbatterijen verdwijnen ze over 3 maanden al.

Zonnepanelen premies 2023

Wie in 2023 zonnepanelen installeert én laat keuren, kan rekenen op een maximale premie van 750 euro. Het bedrag van de zonnepanelen premie zal in 2024 nog eens halveren, om in 2025 volledig te verdwijnen. De premie is beperkt tot 40% van de investeringskost (inclusief btw) en wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen:

  • 150 euro per kilowattpiek (kWp) tot een vermogen van 4 kWp
  • 75 euro per kilowattpiek (kWp) extra tot 6 kWp

Voor beschermde afnemers stijgt de premie met 20%. Opgelet, het premiebedrag wordt jaarlijks geëvalueerd en kan in functie van de marktomstandigheden wijzigen. Meer info over de premies voor zonnepanelen vind je op de website van netbeheerder Fluvius.

Thuisbatterij premies 2023

In december 2022 besliste de Vlaamse regering om de premie voor thuisbatterijen versneld stop te zetten. Thuisbatterijen met een keuringsattest na 31 maart 2023 komen niet meer in aanmerking voor de premie. Het staat ook al vast dat er geen uitzonderingen op deze deadline zullen worden toegestaan. De premie voor thuisbatterijen is beperkt tot 40% van de investeringskost (inclusief btw) en wordt berekend op de capaciteit:

  • € 150 per kWh voor thuisbatterijen met een capaciteit tussen 0 en 4 kWh
  • € 125 per kWh extra voor thuisbatterijen met een capaciteit tot 6 kWh

Plaats je een batterij van 10 kWh, dan krijg je dus 4 keer € 150, aangevuld met 2 keer € 125. Voor de capaciteit boven 6 kWh krijg je niks. Zo krijg je het maximum van € 850. Een overzicht van alle voorwaarden vind je terug op de website van de Vlaamse overheid.

Laadpaal premies 2023

Om particulieren en bedrijven aan te zetten tot een snelle investering in laadpalen, vermindert het fiscaal voordeel (particulieren) en de verhoogde investeringsaftrek (bedrijven) voor het plaatsen van laadpalen.

Voor particulieren en zelfstandigen is de belastingvermindering beperkt tot € 1.750 per laadpaal en per belastingplichtige. De laadpaal mag uitsluitend gebruik maken van groene stroom en “intelligent” zijn. Dit betekent dat de laadtijd en het laadvermogen door een energiebeheerssysteem moeten gestuurd kunnen worden.

  • Sinds 1 januari 2023: fiscaal voordeel van 30%
  • Vanaf 1 januari 2024: fiscaal voordeel van 15%

Eenmanszaken en vennootschappen worden aangemoedigd met een verhoogde investeringsaftrek:

  • Sinds 1 januari 2023 (tot 31 augustus 2024): verhoogde investeringsaftrek van 150%

Minstens een deel van de dag moet de laadpaal ook publiekelijk toegankelijk zijn, zodat ook andere bestuurders hun wagen aan de paal kunnen laden.

Meer info vind je terug op de website van het Vlaams Agentschap voor Innoveren en Ondernemen.

Warmtepompboiler premies 2023

Via het vernieuwde “Mijn Verbouwpremie” voorziet Fluvius ook premies voor wie investeert in een warmtepompboiler, als je aan een reeks voorwaarden voldoet. Een warmtepompboiler haalt warmte uit de lucht en geeft die af aan je sanitair water. Het is dus veel voordeliger dan een klassieke elektrische boiler, die veel dure energie nodig heeft om water te verwarmen.

De premies voor warmtepompboilers zijn afhankelijk van de aard van het gebouw en wie de premie aanvraagt (en diens inkomen). Voor woongebouwen kan ze oplopen tot € 1.080.

Ook voor niet-woongebouwen zijn er premies: 900 euro voor een warmtepompboiler tot 2 kW en 180 euro per extra kW (boven 2 kW), met een maximum van 11.340 euro.

De voorwaarden, de bedragen, het type gebouwen,… en alle details vind je terug op “Mijn VerbouwPremie voor warmtepompboiler”.